Articole Happy Feet

(2006)

Happy Feet - Mumble cel mai tare dansator

Muzica

Când lui George Miller i-a venit pentru prima dată ideea să scrie Happy Feet, nu l-a gândit ca pe un muzical. "Pe când imaginam povestea, mi-am dat seama că felul în care pinguinii imperiali îşi găsesc perechile cu ajutorul cântecului făcea necesare nişte cântece pentru film. Când a reieşit că Mumble nu putea să cânte însă putea dansa, mi-am dat brusc seama că mă aflam în mijlocul unui muzical. Îmi place să-l numesc un muzical întâmplător", remarcă Miller.

Miller a sfârşit prin a centra filmul pe conceptul de Cântec al inimii şi pentru că muzica populară este o formă de exprimare care este familiară tuturor, producătorii au selectat nişte cântece reprezentative pentru a da viaţă poveştii. Happy Feet foloseşte multe tipuri de stiluri muzicale, printre care rock, funk, operă, rap, liturgică, pop, gospel şi latino.

"Pentru că toţi pinguinii arată la bază la fel, fiecare a trebuit să fie diferenţiat prin folosirea unor voci diferite şi cântece diferite, aşa că am hotărât încă de la început să folosim în esenţă un repertoriu de cântece din secolul douăzeci", continua Miller explicatiile. "Judy Morris are nişte cunoştinţe de muzică remarcabile, realmente enciclopedice, este ca un fel de iPod pe două picioare. Poate să îşi amintească orice melodie sau orice versuri dintr-un cântec într-o clipită. În nenumăratele întâlniri pe care le-am avut pentru a selecta muzica, a venit cu nişte propuneri inspirate care se potriveau poveştii noastre."

Cunoscutul compozitor John Powell a ajutat la crearea coloanei sonore a filmului. "Nu aveam nevoie de un simplu compozitor pentru Happy Feet, ci aveam nevoie de cineva care să facă faţă multiplelor provocări", sugerează Miller. "Am dorit pe cineva care să nu simtă muzica pop ca pe un fel de degradare şi care să nu fie intimidat de piesele orchestrale mai clasice sau de operă, sau chiar de rap. John Powell realmente înţelege muzica internaţională şi este suficient de tânăr, pentru un compozitor, ca să utilizeze multe discipline şi genuri muzicale."

"John a creat nişte aranjamente realmente incredibile", spune Brittany Murphy. "Pentru unul din cântecele Gloriei, i-am adus un omagiu lui Freddie Mercury folosind 'Somebody to Love’ al trupei Queen, care a fost realmente o alegere perfectă pentru a dezvolta tema filmului. Am mers în această direcţie gospel - a fost un lucru care a necesitat mult tact, însă totuşi ceva plăcut. A fost incredibil să lucrezi la aranjamente cu John. Pentru mine este un mentor muzical extraordinar."

Printre celelalte cântece ale inimii prezentate în film se numără: cântecul lui The Beach Boys "Do It Again", cel al lui Frank Sinatra "My Way" (interpretat în spaniolă de Robin Williams) şi o versiune a cântecului lui Prince "Kiss" (interpretat în duet de Hugh Jackman şi Nicole Kidman). Ultimul a fost prilejul unei manevre de succes în ceea ce priveşte repertoriul muzical al filmului. Când Miller a dorit să schimbe versurile originale ale lui "Kiss” ("pentru a le face mai în stilul pinguinilor"), i-a cerut permisiunea lui Prince, însă acesta a refuzat iniţial. După ce a văzut însă o secvenţă de început din film, nu numai că a fost de acord cu schimbarea versurilor, dar i-a plăcut atât de mult că a scris el însuşi un cântec original pentru film, care apare la sfârşit când este enumerată distribuţia. "Cântecul inimii" al lui Prince va fi prezentat de asemenea în coloana sonoră din Happy Feet, fiind distribuit de Warner Sunset/Atlantic Records în 31 octombrie 2006.

Acelaşi album va cuprinde o gamă largă de artişti faimosi, printre care legendarul Patti LaBelle, Yolanda Adams şi Fantasia Barrino din spectacolul "American idols", cântând cu toţii "Îmi doresc"; Pink interpretând "Spune-mi ceva bun"; Chrissie Hynde şi Jason Mraz cântând o combinaţie a cântecelor "Everything I Own/The Joker"; k.d. lang interpretând cântecul lui The Beatles "Golden Slumbers"; noul single al lui Gia Farrell "Hit me up"; şi noul cântec al lui Heavies "Jump N’ Move". Compoziţia muzicală pentru orchestră a lui John Powell va fi inclusă şi ea în "Povestea lui Mumble Happyfeet".

"Hugh Jackman şi Nicole Kidman cântă şi ei în film", îşi aminteşte Miller. "Dar dat fiind că personajul Mumble este exclus din comunitate deoarece cântă atât de prost, Elijah Wood n-a fost solicitat să cânte bine. Aşa că adevărul este că nici măcar nu ştiu dacă poate s-o facă! I-am cerut ce-i drept la un moment dat să cânte foarte prost – şi trebuie să recunosc că a făcut-o de-a dreptul magnific".

"Am învăţat o mulţime de lucruri despre rolul muzicii în film cu ocazia acestui proiect", spune Miller. "Am văzut marile muzicaluri, încercând să înţeleg ce anume este esenţial pentru coreografie şi ce anume face ca o producţie numeroasă să funcţioneze bine. Este clar că părţile de dans trebuie să fie narative şi nu numai decorative."

Dansul Despre productie
jinglebells