Articole Divergent

(2014)

Divergent

Alegerea distribuției

Actrița Shailene Woodley, nominalizată la premiul Oscar, și talentatul The James sunt protagoniștii filmului Divergent, iar laureata premiului Oscar Kate Winslet interpretează rolul personajului negativ. Printre tinerii actori se numără Miles Teller, Zoë Kravitz, Ben Lloyd-Hughes, Christian Madsen, Amy Newbold, și Ansel Elgort. Membrii familiei lui Woodley din film sunt interpretați de Ansel Elgort, Ashley Judd și Tony Goldwyn. În alte roluri, îi vom mai vedea pe Ray Stevenson, Jai Courtney, Maggie Q și Mekhi și Phifer. Prioritatea realizatorilor a fost să găsească o actriță care să interpreteze rolul eroinei cu altruism și curaj.

„La început, Tris e un om timid, manierat și rezervat, care se învinovățește pentru faptul că nu se poate ridica la înălțimea așteptărilor părinților ei.” - spune autoarea Veronica Roth. „Când alege facțiunea Neînfricată, simte că s-a lăsat păgubașă, că nu e destul de bună și altruistă ca să-și merite locul în Abnegație. Apoi descoperă o lume în care își demonstrează că e foarte competentă. Își însușește aceste calități de care se simțea rușinată și, în cele din urmă, devine așa cum își doreau părinții ei să fie. E o tranziție interesantă. Când e curajoasă, când e altruistă. În final, trebuie să împace ambele laturi ale ei.”

„Shailene a ieșit în evidență în scurt timp, în discuțiile despre alegerea actriței principale.” - spune Wick. „În Descendenții a dovedit că are prezență cinematografică. Dacă îți poți măsura talentul pe ecran cu George Clooney, înseamnă că ai talent.”

„M-am bucurat când am aflat că Shailene va interpreta rolul principal, pentru că e o actriță foarte talentată și are chipul delicat al lui Tris.” - spune Roth. „În același timp, mă gândeam că acum Tris e personajul ei și îl va interpreta după bunul plac. M-a uimit portretizarea ei a personajului... Shai îi dă viață în mod autentic și fidel firii ei. Tris este un personaj complex, nu e întotdeauna cea mai amabilă, uneori e nestăvilită. Nu gândește întotdeauna matur, dar este un om bun. Shai a scos la lumină toate nuanțele personajului, conferă credibilitate fiecărei replici și acțiuni.”

După Ceremonia de Selecție, Tris și ceilalți Neînfricați neinițiați sunt puși la încercare în tren, pe drumul spre tabăra neînfricaților. „Alege facțiunea neînfricaților și pentru că întrevede acolo o viață aventuroasă.” - adaugă Woodley. „E o cultură a curajului, care îi oferă ocazia să facă lucruri la care nici nu îndrăznea să se gândească - de exemplu, să sară din trenuri și înapoi. Nu visa la o asemenea libertate, nu-și avea locul în viața ei anterioară, așa că e foarte entuziastă pentru că își descoperă puterile.”

Neînfricații pătrund în sediul lor aruncându-se într-un abis întunecat de la al șaptelea etaj al unei clădiri... iar prima oară nu știu ce se află la fundul abisului. „În prima zi, totul i se pare periculos, dar simte că, în sfârșit, și-a găsit locul. Într-un fel, e prima oară când se simte cu adevărat fericită.” - remarcă Burger.

Inițierea neînfricaților constă în două etape: cea fizică și cea psihică. În prima dimineață, nou-veniții încep pregătirea fizică. „Tris află că nu toată lumea e admisă în facțiunea Neînfricată. Trebuie mai întâi să treacă printr-o instrucție, să învețe să tragă cu arma, să mânuiască cuțitul, să învețe să se lupte și alte lucruri de genul ăsta, pe care ea nu le-a încercat niciodată.” - spune regizorul. „Se simte copleșită de așteptări și e înspăimântată, convinsă că o să ajungă pe străzi.”

„Personajul Four e genul de om care te face să te dai un pas în spate, dacă face un pas spre tine. Dar nu pentru că ar avea intenții rele, ci pentru că are o prezență impunătoare.” - continuă Burger. „Mai mulți actori buni au vrut să joace rolul lui Four, dar unii nu se potriveau cu Shai, alteori ea îi domina. A fost greu să găsim un actor care să se ridice la înălțimea talentului lui Shai. Am căutat și am tot căutat și începusem să ne îngrijorăm că n-o să găsim actorul potrivit.”

„Numele lui Theo James a fost rostit târziu. Orice femeie care a urmărit episodul din serialul Downton Abbey în care a jucat știe despre cine e vorba. Lumea crede că a jucat în fiecare episod dintr-un sezon, pentru că a avut o prezență memorabilă în acel singur episod.” - spune Wick amuzat. „Fanii serialului din toată lumea au spus că i-au iertat indiscreția lui Lady Mary doar pentru că el a fost atât de cuceritor. În clipa în care ne-am gândit la el, am strigat: Evrica!”

„Theo este și chipeș, și foarte talentat. L-am pus să citească replicile cu Shailene, ca să vedem dacă ne întrunește speranțele.” - spune Burger. „Shailene a fost cea care și-a exprimat dezinteresul pentru ceilalți actori, dar după ce a interpretat o scenă cu Theo, a știut că el e Four. Erau nemaipomeniți împreună și ne-a convins că e omul potrivit pentru acest rol.”

James a fost atras de subiectele pe care le propune povestea și de personajul frumos conturat. „Îmi place că Four e genul de om care gândește înainte să deschidă gura. E un om vigilent, întotdeauna ascultă cu atenție, dar nu întotdeauna simte nevoia să vorbească sau să-și arboreze părerile. E foarte eficient și puternic, dar nu se laudă cu asta. De asemenea, mi-a plăcut pentru că îmi amintește de genul de personaj masculin de modă veche - are alura lui Steve McQueen sau Paul Newman, genul de bărbați subtili, care au o identitate masculină aparte.”

„Energia dintre ei e incredibilă.” - spune Roth. „Four e interesant, pentru că e un lider impunător și de temut, dar, în același timp, are o latură sensibilă. Theo a înțeles asta și, după ce am văzut înregistrarea de la audiția lui, le-am spus realizatorilor: Alegeți-l pe el, vă rog! E pur și simplu uluitor.”

„Nu eram siguri că Veronica va fi de acord să-l alegem pe Theo, pentru că e un pic mai în vârstă decât personajul descris în carte.” - adaugă Fisher. „Urmărea filmarea audiției și, la un moment dat, Theo improvizează și îi spune lui Shai: Vino aici - în clipa aia, Veronica a țâșnit de pe scaun și a strigat: Du-te! - a fost un moment amuzant. Four a fost singurul rol pentru care am găsit cu greu un actor, dar totul a mers ca pe roate după ce i-am văzut împreună pe Shailene și Theo.”

Roth adaugă: „Actorii au interpretat personaje mai bine decât îmi imaginam. Au preluat controlul și, uneori, au ales alte interpretări decât ce aveam eu în minte, dar de fiecare dată a fost revelator... am căpătat o nouă perspectivă asupra personajelor pe care le-am creat.”

În noiembrie, 2013, revista People l-a inclus pe Theo James în ediția Sexiest Man Alive, cu cei mai sexy bărbați de la Hollywood. „E amuzant să vezi o fată puternică îndrăgostindu-se de acest băiat misterios și s-o vezi fâstâcindu-se în prezența lui. Mai ales pentru că singura ei teamă e el, care e totodată un tip foarte chipeș.” - spune Fisher. „Un bărbat puternic și capabil, care ascunde multe secrete se destăinuie unei femei - asta e rețeta unei povești de dragoste interesante. Fata poate să-l facă să se deschidă, iar el poate s-o îmblânzească pe ea... e vorba despre încredere. Face parte din jocul lui și e componenta principală a tensiunii dintre ei. Descoperă împreună ce înseamnă să ai încredere într-o persoană. E mare lucru să poți să-i spui fricile tale unui om.”

„Four, în mod normal, se ocupă de informații secrete, dar acum instruiește clasa nouă de neinițiați.” - explică Burger. „În rolul ăsta, Four e ca un sergent de instrucție, misiunea lui e să-i călească pentru luptă. E foarte dur cu ei și cere rezultate maxime. Dacă nu îi întrunesc așteptările, sunt respinși.”

„La început, nu știi ce să crezi despre el, nu știi de partea cui e sau care e locul lui în lume. Dar pe măsură ce povestea avansează, începem să-l înțelegem și să-i descoperim demonii și țelurile.” - spune James. „E foarte puternic și masculin, dar într-un fel cumpătat și autentic. El și Tris nu se îndrăgostesc la prima vedere, nu e o iubire ca-n povești. Dar se simt atrași unul de celălalt. Se plac, dar nu sunt siguri de intențiile celuilalt. El încearcă să-și dea seama dacă ea e Divergentă, dar el nu vrea să-i ofere informația asta despre el. Vrea s-o ajute, dar apoi îl frustrează încăpățânarea ei și reticența de a comunica cu el. În același timp, el încearcă să navigheze o lume care se destramă în jurul lui. N-ai cum să nu-l îndrăgești, chiar dacă nu e un om foarte deschis.”

Pe James l-a cucerit perspectiva Neînfricaților asupra curajului. „Four spune că nu există oameni neînfricați. Contează felul în care te confrunți cu frica și cum reacționezi când te privește în ochi. E un concept interesant... nu e vorba despre frică în mod direct, ci despre ce declanșează în tine.” - spune James. „Ca povestea să fie credibilă, Four trebuie să trăiască după acest principiu. La începutul filmului, ierarhia întregului sistem e în schimbare, așadar și motivațiile sale se schimbă și abordează conceptul curajului într-un fel în care să-i poată ajuta pe oamenii care nu se pot ajuta pe sine. După ce începe acest război intern, Four se dezice de sistem. Alianța dintre Jeanine, șefa erudiților, și Max și Eric, liderii neînfricaților, schimbă tot.”

Liderii facțiunii Neînfricate sunt implicați într-o conspirație de deturnare a guvernului, ca lidera erudiților să preia puterea. „Kate Winslet este o pisă esențială în distribuție.” - spune Wick. „Hitchcock a spus că un film este la fel de bun pe cât e personajul negativ al poveștii. Când i-am ales pe tinerii actori, ne-am imaginat cum se vor raporta față de antagonist - un personaj matur, care are putere. Cine să interpreteze acest personaj influent? Când a fost rostit numele lui Kate Winslet, toată lumea era convinsă că n-ar accepta rolul. Dar Lucy a spus că Winslet nu are nicio urmă de snobism și că talentul întotdeauna e factorul decisiv pentru ea. Lucy era de părere că, dacă va citi cartea, Kate va fi interesată de proiect. Așa că a rugat-o să citească romanul.”

„Jeanine Matthews este lidera genială a erudiților.” - explică Burger. „E un fel de Steve Jobs a acelei lumi, ea a inventat și a perfecționat toate serurile și tehnologiile care determină personalitatea omului și cărei facțiuni se potrivește. E conștientă de amenințarea Divergenților asupra stării de pace și asupra puterii ei în societate. A pus la cale un plan și vrea să se asigure că Divergenții n-o să reacționeze în forță. Astfel, îi vânează pe Divergenți, care n-ar fi niciodată de acord cu planul ei de a prelua puterea de la facțiunea guvernantă.”

Pentru rolul Jeanine, aveam nevoie de o actriță talentată, care să confere credibilitate inteligenței personajului. Sunt doar câteva actrițe care au acea forță lăuntrică impunătoare. Din fericire, Kate Winslet și-a dorit să se implice. N-a mai jucat într-un astfel de film până acum și ne-am bucurat că ni s-a alăturat, pentru că este una dintre cele mai bune actrițe ale generației sale.”

„Cartea e minunată!” - spune Winslet. „Am jucat în multe filme adaptate după opere literare și întotdeauna mi-a plăcut, pentru că e o binecuvântare pentru actor să aibă un material de referință care să-l ajute să descopere mai mult decât dezvăluie scenariul. E foarte interesant și distractiv. Filmul este fidel cărții, iar asta se întâmplă rar. Ceea ce m-a fascinat la povestea asta este dorința oamenilor de a realiza ceva semnificativ și de a-și găsi locul... fie în familie, într-un cult, o religie sau într-un grup de prieteni. Cu toții ne dorim să simțim că aparținem de ceva. Despre asta e vorba în film.

Dacă ești respins din facțiuni, ești un paria. Toți oamenii se tem de a fi marginalizați și de a fi judecați. În lumea noastră prezentă, în care tinerii sunt atât de expuși la media, e greu să-și găsească individualitatea... Cred că le e mai greu lor decât mi-a fost mie, când aveam 16 ani. E un film impresionant, pentru că e vorba despre acel ceva, orice, cu care alegi să te identifici. Povestea are un mesaj moral. Asta m-a impresionat cel mai mult.”

Winslet a ajuns la Chicago în ultima lună de filmare. „Cu toții o așteptam cu nerăbdare pe Kate. E o actriță admirată și respectată de toată lumea și poate un pic temută... dar doar pentru că, după sosirea ei, avea să fie un adult pe platou tot timpul. Ceilalți actori adulți au filmat o zi sau două, după care au plecat. Dar vedeți voi când vine Kate.” - spune Fisher. „Toată lumea se simțea intimidată de ea, la început. Dar, desigur, e îndrăgită de toți. A fost distractiv s-o vedem pe Kate echipată pentru rol, pășind pe platou și preluând hățurile. Un simplu gest de-al ei îi uluiește pe ceilalți actori și îi face să dea ce au mai bun. E minunat că ni s-a alăturat la acest film.”

„Am petrecut trei săptămâni intense pe platou, dar ceilalți erau acolo de trei luni.” - spune Winslet. „A fost minunat că am lucrat atât de concentrat într-o perioadă scurtă de timp, dar partea tristă a fost că n-am petrecut prea mult timp cu ceilalți actori. Era o atmosferă minunată de camaraderie, care i se datorează regizorului Neil Burger, el a sudat prieteniile de la bun început. M-a bucurat să văd cât de apropiați sunt toți și cât de frumos colaborează. E înduioșător.”

Tinerii actori Miles Teller, Zoë Kravitz, Ben Lloyd-Hughes, Christian Madsen, Amy Newbold joacă rolurile unor neinițiați care se transferă în facțiunea Neînfricată împreună cu Tris, interpretată de Shailene Woodley. Vor trece prin pregătiri fizice și mintale, apoi vor merge la război... unii vor supraviețui, alții vor muri.

„Mulți dintre cei care au citit cartea spun despre Peter că e un personaj negativ, și, într-adevăr, face lucruri destul de diabolice.” - mărturisește Teller. „Dar eu îl consider un politician promițător. Peter provine din facțiunea Candoare, unde e apreciată sinceritatea. Dar el e manipulativ și se pricepe să-i atragă pe oameni de partea lui, astfel le cucerește pe personajele lui Al și Christian Madsen. Eu sunt un adept al sincerității. În viața de zi cu zi, nu evit conflictele în defavoarea adevărului.”

„Peter e un suflet chinuit, care se străduiește prea mult să-i intimideze pe ceilalți.” - remarcă Woodley. „Nesiguranța și-a făcut loc în sufletul lui. Deși Tris nu-l agreează pe Peter, vede dincolo de suprafață. Nu se lasă afectată de el. La finalul filmului, îi salvează viața lui Peter și îl primește printre ei. Mai precis, se ivește ocazia să-l omoare, dar n-o face. Asta se datorează altruismului ei, originilor facțiunii Abnegației. Vede un om vulnerabil și rănit și îl cruță.”

„Interpretarea lui Miles Teller e foarte sensibilă și amuzantă. Nu poți să-ți iei ochii de la el, iar atitudinea lui față de Shailene e foarte îndrăzneață.” - spune Fisher. „E foarte curajos să arăți o scenă de luptă reală într-un film. Nu o luptă în care, de fapt, vedem mișcările unor cascadori, ci una în care personajele chiar se bat. E ceva ieșit din comun, iar asta l-a convins pe Miles să joace în film. I-am spus că o să aibă ocazia să se bată cu Shai, pe care personajul său o urăște. Cei doi actori au interpretat anterior un cuplu în filmul The Spectacular Now.”

„Pregătirile pentru bătaia dintre Peter și Tris au fost intense.” - spune Woodley. „Mi-a plăcut să învăț toate mișcările, niciunul dintre noi n-a executat până atunci o coregrafie de luptă. Cu toate că mișcările noastre sunt destul de mecanice, datorită montajului totul arată foarte palpitant. Tris îi dă câteva lovituri, dar Peter o doboară și nu se oprește. E necruțător. O să fie o scenă intensă, greu de îndurat.”

Wick e de acord cu actrița. „A fost șocant, când am văzut prima oară scena montată. Neil a filmat scena din perspectiva lui Tris, ca să transmită ideea că a intrat în ring cu un om mai puternic, care vrea s-o rănească. A fost incredibil s-o văd confruntându-se cu el, încasând lovituri și apoi să-și revină după experiență.”

La două săptămâni după ce Doug și Lucy l-au sunat să-i ofere rolul, Teller se pregătea în Chicago. „M-am bucurat că o să joc în filmul ăsta, pentru că nu mai interpretasem un rol care să mă solicite fizic și n-a fost niciodată nevoie să mă antrenez.” - spune Teller. „Tabăra de instrucție n-a fost o joacă, ci un antrenament fizic serios. Coordonatorul de lupte a fost în armată, iar coordonatorul de cascadorii este campion mondial la Muay Thai.”

Despre film Despre producție
jinglebells