Articole Despre oameni și melci

(2012)

Despre oameni și melci

Nota scenaristului

Povestea a plecat de la o știre foarte scurtă pe care am citit-o în ziar în 2002. Muncitorii de la Aro propuneau să-și vîndă sperma pentru a plăti datoriile uzinei, în prag de faliment. În realitate lucrurile s-au oprit la aceasta știre care a stîrnit doar rîsete și ironie.

Pornind de la această situație am încercat să-mi închipui cum ar fi evoluat lucrurile dacă propunerea ar fi fost luată în serios. Era o situație care vorbea despre naivitatea și idealismul nostru de după 1989. Trăiam într-o lume ale cărei reguli le ignoram și totul ni se părea posibil. Am ales personaje simple, care sunt confruntate brusc cu probleme de supraviețuire și care găsesc soluții neașteptate fără să se descurajeze, sau să dramatizeze.

Despre oameni și melci este un film despre nedreptatea pe care o aduce cu ea libertatea. Este povestea unei utopii într-o lume pragmatică și cinică. Este în același timp povestea a două lumi care se întâlnesc : România și Franța. Două lumi care se ignoră reciproc și care nu cunosc despre cealaltă decît clișee. Două lumi reprezentate de personaje provinciale, ale căror referințe culturale sunt Julio Iglesias și Dan Spătaru, în cuvintele cântecelor cărora își găsesc filozofia vieții și a iubirii. Sunt personaje pe care le-am inventat, cu care am trăit luni de zile și pentru care am și acum o foarte mare afecțiune. Sper ca și publicul să le îndrăgească.

Această comedie dulce-amară este o tentativă de a exprima revolta pe care am resimțit-o în fața ipocriziei și cinismului care au însoțit schimbările din viața noastră după căderea comunismului.

Sinopsis
jinglebells