simidani67 pe 24 Mai 2023 15:58
https://cinematopping.ro/recenzii/recenzie-2001-a-space-odyssey-1968-rezista-cine-poate
0 0
simidani67 pe 24 mai 2023 16:16
https://playtech.ro/2018/stanley-kubrick-2001-a-space-odyssey-final/
matew10 pe 15 Iulie 2022 15:13
Are ceva efecte speciale interesante mai spre final plus monolitul. Chiar daca se spune ca oldies are goldies, aici nu e cazul. Epica e foarte previzibila, destul de banala ideea cu evoluționismul și originile speciei umane. Probabil se făceau bani și se mai fac bani buni dupa teza asta perimata veche.
2 1
galbentheo pe 10 Noiembrie 2020 23:34
foarte foarte lent filmul...merita sa il vezi odata in viata, atat.
1 0
Visan.Bogdan pe 10 Septembrie 2020 17:19
LIFE FUNCTIONS CRITICAL
Filmul lui Kubrick, la viteză tarkovskyană - amintește de Solaris, mai are nevoie de câțiva ani până să se suprapună realității. Dacă „the dawn of man” e era instinctului, impulsurilor sălbatice, a supraviețuirii, the dusk of man, dacă o putem numi așa, e era tehnologizării. Am putea spune, ca o scurtă menționare, că invențiile tehnologice au scop ușurarea vieții omului, dar ce ne facem când ele se răscolesc împotriva creatorului? Viața artificială nu mai are mult până să își ceară drepturi - dar, oricum, filmul 2001: Odiseea spațială e cam puțin despre mașinării care surclasează omului. Coloana sonoră e perfect amplasată și tăiată, și, în genere, : umanitatea ca formă de viață naturală are muzica conformă, mașinăriile sunt cu zgomotele lor, iar spațiul e mut sau - mai bine spus - are sunete care depășesc spectrul uman de… citeşte
0 2
user-5a8cac6589d12 pe 22 Iulie 2020 20:33
Slăbuț film. Nu recomand nici de plictiseala pt ca este extrem de plictisitor uneori. A avut si ceva momente bune , în special începutul, cu primatele. Finalul nu prea l-am înțeles. Am citit pe net explicația regizorului despre final si sincer mai bine rămâneam în ceață. Un final idiot . Mesajul filmului nu ma atinge deloc.

Si apropo MariusCiprian87 , slăbuț cu gramatica

2 1
MariusCiprian87 pe 29 Ianuarie 2020 22:29
Cu toată rabdarea avută pentru înțelegerea profundă a mesajului uman-planetar al filmului, nu pot face pe geniul descriind acest film precum o "capodoperă cinematografică", NICIDECUM, poate doar dacă a-și fi fost vreun fanatic pasionat de SF, la-și fi putut clasa ca fiind un film oarecum decent... într-adevăr coloana sonoră este unica prin prisma operelor lui Strauss, poate cadrele și costumațiile erau wow pentru anii '70, însă vazut acum si disecat, sunt demult depășite aceste imagini, cadre "vintage"...care nu au trecut din pacate pentru Kubrick, testul timpului ! Un început interesant, promițător, care se stinge rapid și sigur cu lentoare a unor scene "moarte" fără nici un fel de dialog! S-a oferit pt acea perioadă mai mult decât s-a cerut de catre publicul cinefil, o profunzime regizorală neinteleasă de 90% dintre noi... concluzia : timpul e foarte… citeşte
1 2
Ghemot pe 19 Decembrie 2018 23:53
Probabil la vremea lui a fost un film reușit, însă acum nu mi se pare că transmite mare lucru. Pare mai degrabă un film horror.
1 1
jonny17 pe 07 August 2018 00:46
Kubrick, masochist nebun
De obicei nebunii sunt simpatici dar stilul lui Kubrick emana antipatie prin toti porii. Bun, ai idei avangardiste dar punerea lor in practica in slow motion nu le creste valoarea.Al doilea film vazut dupa ,,portocala mecanica,, un alt film mediocru.
1 1
cristivu pe 13 Iunie 2018 01:04
Nu mi-a placut
Nu mi-a placut filmul. Mi s-a parut plictisitor, lălăit și cu un final absurd. Nu a fost oferita vreo explicatie rezonabila pentru aparitia monolitului. Sa zicem ca ti-ai putea imagina una (implicarea unei civilizatii extraterestre in relatia cu omul in diferitele sale stadii de evolutie). Eu as fi vrut totusi un scenariu mai elaborat pe aceasta latura.
1 1
AGDeac pe 02 Septembrie 2017 19:15
O calatorie catre necunoscut
Capodopera lui Stanley Kubrick reprezinta mai mult decat un simplu film science-fiction. 2001: A Space Odyssey reprezinta o aventura cinematografica care a revolutionat efectele speciale pentru totdeauna si urmareste sa faca publicul sa isi puna intrebari despre evolutie, viata extraterestra si importanta omului in univers. Acest concept filosofal este transmis intr-un mod placut cu ajutorul scenelor bine realizate, pline de culoare si memorabile.
Desi acest film este considerat o capodopera de catre majoritatea criticilor de film si a inspirat generatii intregi de regizori, unii s-ar putea sa nu il agreeze. Acest film necesita rabdare si o analiza puternica asupra detaliilor finale. Cine doreste un film science-fiction umplut cu aventura si actiune ar trebui sa evite acest film, deoarece nu urmeaza formula altor filme din acelasi gen precum Aliens sau Star Wars.

1 1
Argo2013 pe 18 Aprilie 2017 00:42
Foarte bun de vazut, discutat, interpretat si revazut.
Sunt curios, daca ar fi trait azi Kubryck, cum ar fi realizat Odiseea!
0 0
andystarx pe 27 Ianuarie 2016 18:52
Nota 4/10
Desi o sa imi pun in cap ,asa zisi unii cinefili,filmul poate intradevar la acea vreme,era o capodopera din punct de vedere al efectelor,si al coloanei sonore,dar vazut in ziua de azi,mi se pare o mare porcarie,asta ca sa nu fiu mai dur ! Iti trebuie foarte multa rabdare pentru un asemenea film,mai degraba documentar,si cu siguranta ca nu isi merita locul in top 250 !
1 3
Shadow_Master pe 03 Noiembrie 2015 18:03
Pentru mine asta e cel mai bun film S.F. din toate timpurile, asa cum numai Stanley Kubrik stie sa faca. Nu credeam ca am sa vad asa ceva vreodata.
0 1
doomlol96 pe 08 Septembrie 2015 16:55
Metafora.
Primele 2-3 minute filmul se remarca printr-o coloana sonora epica,bun. Mai departe ne arata un grup de maimute de acum 4 milioane de ani care au descoperit pentru prima data uneltele,dupa ce maimuta arunca unealta (osul) in sus,filmul schimba cadrul intr-un timp prezent,dar in spatiu,iar unealta de acum este o nava spatiala,oau...evolutie! Bun,pana aici totul frumos,am ramas umpic pe pauza si ma gandeam cum a putut un film sa ma tina aproximativ 25 de minute lipit de ecran fara absolut nici un dialog,poate ca la ajutat muzica?...probabil.
De acum nu pot povestii mai departe deorece voi oferii spoilere,asa ca voi spune in general experienta mea cu filmul acesta.
Tot ce pot sa zic e ca in viata mea nu am mai vazut asa tip de filmare,cadre unice,muzica perfecta,si multa multa subtilitate din partea regizorului,iar pentru anii 70`,filmul este clar o capodopera,nu se pune… citeşte

3 3
radu3455 pe 09 Iunie 2015 11:06
un film foarte greu de inteles care necesita multa rabdare ca sa-l termini de vazut,acest film nu e pentru toata lumea,ce e de apreciat la acest film inafara de subiect sunt efectele vizuale care sunt extraordinare pentru acea periaoda,l-as compara cu Intersterllar.
0 0
lili22 pe 05 Mai 2015 09:30
trebuie sa ai rabdare cu acest film
Daca l-as fi vazut cu ani in urma mi-ar fi placut mult mai mult, dar n-a fost sa fie.Nu este preferatul meu.
1 1
XShadowX pe 01 Februarie 2015 11:17
CAPODOPERA CINEMATOGRAFICA
Un clasic a lui Kubrick , un Sci-Fi adevarat din vremurile bune cu niste actori buni si cu o poveste impresionanta , a stabiliti niste standarde in domeniu si este unul din etaloanele filmelor Sci-Fi . un MUST SEE
0 1
nyuszi pe 14 Decembrie 2014 11:56
Am avut ocazia, in sfarsit, sa-l vad remasterat, pe ecran mare, la cinema! Il mai vazusem acum cativa ani buni, si speram ca acum sa ies mai lamurita in ceea ce priveste mesajul, dar din pacate tot nu am priceput exact ce vrea sa spuna. Teorii multe am citit, sunt satula de ele, fiecare are plusuri si minusuri, dar eu una simt ca inca nu sunt lamurita.

In ciuda acestui fapt, filmul mi-a placut enorm. Se misca incet, se taraste, pe alocuri, dialogul e minim, dar vizual e absolut superb. Muzica e surprinzatoare (mai ales cea compusa de Gyorgy Ligeti, n-am auzit nimic mai ciudat si nelinistitor in viata mea), dar se potriveste perfect.

Chiar daca cred ca tot nu stiu ce-au vrut Kubrik si Arthur C. Clarke sa spuna, am iesit de la film cu o multime de intrebari, cu teorii proprii pe jumatate formulate, cu o curiozitate in mine, si cred ca asta a fost probabil scopul:… citeşte

3 0
Cretzulynne pe 24 August 2014 10:26
ecranizare dupa povestea "The Sentinel" de Arthur C. Clarke, care a fost transformata mai tarziu in romanul omonim.

Informatii personale
Film adaugat in urmatoarele liste publice:
Din literatura mondială
Din literatura engleză
Filme cu acţiunea setată în viitor
Filme cu actiunea in Univers!
Filme cu oameni de ştiinţă
Filme cu astronauţi, cosmonauţi
Filme cu nave spaţiale, rachete & alte aparate de zbor spaţiale
Made by MGM (Metro-Goldwyn-Mayer Inc.)

0 2
cezarika21 pe 18 Iunie 2014 07:29
O explicaţie posibilă a evoluţiei omului
Apariţia filmului "2001: A Space Odyssey" (1968) a impus un nivel înalt al cinematografiei SF, nedepăşit încă până astăzi şi egalat doar de filmele "Solaris" şi "Călăuza" ale lui Andrei Tarkovski. Filmul, inspirat dintr-o nuvelă a lui Arthur C. Clarke şi care a stat la baza scrierii romanului "2001: A Space Odyssey" pe baza proiectelor de scenariu elaborate de Clarke şi Kubrick, este atât de criptic, încât ridică şi astăzi numeroase probleme de interpretare.

Menţinerea unui dialog cât mai redus, combinat cu o muzică sugestivă (printre care poemul muzical "Also sprach Zarathustra" al lui Richard Strauss şi valsul "Dunărea albastră" al lui Johann Strauss), precum şi lipsa unor minime explicaţii, au fost deliberate. Regizorul Stanley Kubrick îşi considera opera "o experienţă vizuală non-verbală", poetică şi filozofică, de natură… citeşte

24 9
Spaghete pe 30 noiembrie 2014 22:37
De departe cel mai bun review, felicitari !
Rippa pe 27 Februarie 2014 15:54
O contemplare a neantului care se interpune inaintea laturii umane si mai....... hai sa fim seriosi! Daca lasam doar primul rand din comment toata lumea ar fi fost de acord cu toate ca ceea ce am zis nu are nici o legatura cu ce s-a intamplat in film.
0 7
Stephen2D pe 14 Ianuarie 2014 17:45
Eu încă mă mai joc cu oasele.
                        
7 3
pisicuta1 pe 01 Ianuarie 2014 19:44
un film extraordinar de bun,cei care nu l au intele ar fii bine sa il mai vizioneze o data!
muzica minunata,secventele subilime”!

0 2
Kuhaylan pe 11 Decembrie 2013 20:11
777
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
0 9
Varyag pe 16 Septembrie 2013 22:11
Interpretarea mea asupra filmului
Dacă mă întrebi pe mine, ăsta e magnum opus-ul lui Kubrick (cu toate că fiecare film al lui e foarte bun).

Am să încerc să scriu și sintetizez o interpretare a filmului, din punctul meu de vedere:

SPOILER

Prima parte a peliculei se numește „The Dawn of Man”, care reprezintă, așa cum îi spune și titlul, zorii umanității, ai inteligenței și ai progresului.
După câteva scene cu maimuțele, vedem cum apare un monolit, care ar putea reprezenta dorința unor ființe superioare ca noi să progresăm. De fapt, tot filmul se bazează pe conceptul ăsta, al unor ființe inteligente, pe care noi le vedem sub forma unor zei. După apariția monolitului (dorința pentru progres), maimuțele descoperă prima armă, osul. Practic, după apariția lui, evoluează, ajung la o nouă treaptă a inteligenței. Cam asta reprezintă… citeşte

14 5
good_bad_ugly pe 10 Septembrie 2013 11:50
Sunt dezamagit de opinia generala asupra acestui film, una dintre cele mai mari capodopere ale cinematografiei care nu a fost niciodata apreciata la adevarata ei valoare. 10/10 fara doar si poate.
2 2
PersonalJesus pe 30 Martie 2013 02:23
Filmul e o capodopera ! Nu luati in seama comentariile celorlalti, sunt oameni plictisiti ! pentru a afla semnificatiile din film cautati pe youtube: "2001: a space odyssey meaning of the monolith revealed" , o sa va ajute mult ! numai bine!
2 3
herleaflorin pe 09 Ianuarie 2013 13:56
DOGSHIT
2001 A Space Odyssey despre ce naiba este vorba in acest film nu se intampla nimic doar o sucesiune de imagini in rest nimic abia am rezistat sa-l vad tot este cu adevarat un morman de DOGSHIT nimic nu are acest film absolut nimic asta face ca filmele in genul lui Titanic 2 (2010) sa fie capodopere
2 4
cosmin_kedii pe 05 Ianuarie 2013 10:44
Viziunea lui Kubrick este perfecta și filmul său face o adevărată artă
"2001: A Space Odyssey" este ușor unal dintre cele mai bune filme Science Fiction făcut vreodată

0 4
deadlord pe 02 Septembrie 2012 20:08
Un film epic. Un film ciudat, dar incredibil in acelasi timp. Greu de inteles, ce-i drept, dar un film spectaculos.
0 2