15

(2005)

15

Poster 15 Poster 15

Sinopsis 15

Mai mult
15

Marinica (Cristi Iacob) este marinar. Merge la Timisoara fiindca iubita lui, Imola (Ioana Moldovan), e insarcinata in 7 luni si trebuie sa se cunune religios inainte de nasterea copilului. Imola imparte acelasi apartament cu Nina (Daniela Nane) si Hilde (Mihaela Radulescu), colegele ei de la fabrica...
Timisoara, Decembrie 1989.
Izbucneste revolutia anticomunista. Se trage. Cad 56 de civili ucisi de gloantele si baionetele securistilor. Din morga spitalului sunt ridicate 43 de cadavre si duse…

citeşte
Contribuie la această pagină şi câştigă DVD-uri!
NOTA FILM
Nota IMDB: 5.5

Caseta tehnică

Produs de

Cine TV Film Production, Studiourile Media Pro, Filmex Romania, CNC

Distribuit in Romania de

MediaPro Distribution

Țara

Romania
Film disponibil pe DVD în România

Box office 15

Weekend premieră (17.10.2005)
  • Loc 5
  • Spectatori 3.063
  • Încasări (RON) 27.575,20
Total
  • Spectatori 12.264
  • Încasări (RON) 85.501,30
  • Încasări (USD) 28.074,19

Părerea criticului

A2zen pe 18 Martie 2009 17:48
“Duru-duru…”
"15", in regia lui Sergiu Nicolaescu, e un film cu Mihaela Radulescu intr-un Trabant. Sigur, exista si alte lucruri – in primul rind patrupede (probabil, o oferta de la „Vier pfoten”), un marinar pe nume Marinica, o nastere in Catedrala din Timisoara, o jurnalista franceza venita sa faca poze din elicopter si sa-i intrebe pe copiii strazii cum stau cu "Credinþa in Dumnezeu"... -, dar lucrul cu care ramii, pe bune, este diva care "vaya con" Trabant.

Scenaristii Nicolaescu si D.R. Popescu au vrut sa faca o poveste zguduitoare despre idealurile pentru care s-au jertfit tinerii in 1989 si care-au ajuns terfelite de coruptie, uitare si indiferenta; a iesit o poveste cu cantece la chitara care suna ruseste si se pronunþa turceste ("Duru-duru, dai cu curu’…"), cu un sofer de TIR frigorific care parca tot aude ceva in containerul plin de cadavre, cu un ofiter, Ciuca,… citeşte

3 3
Giles pe 26 iulie 2010 22:36
LMAO

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Ordonează după
Laurentiu Niculescu pe 13 Ianuarie 2006 13:25
Un film de o mediocritate "remarcabila". Interpretare proasta, regie pe masura interpretarii. Pacat de scenariu, putea fi ceva interesant in mana unui regizor priceput. Asa, nu este altceva decat o aglomerare de spot-uri, ideea filmului ramanand neclara pentru orice cinefil cu pretentii. Performanta regizorala a lui Sergiu Nicolaescu este aceea ca a reusit dintr-un potential film lung si prost sa faca unul relativ scurt si prost. Astept cu nerabdare urmatorul film(Doamne fereste) in care sa fie distribuiti Dan Negru si Pepe, insotit de speranta ca Sergiu Nicolaescu va opta pentru o durata a filmului sau de maxim 16 minute. Astfel, isi va putea intitula filmul...16. Sa auzim de bine.
10 4
caroldaniel67 pe 21 Iunie 2010 14:14
...
Doamne, putine au fost filmele mai proaste ca asta pe care le-am vazut in viata mea. Si multe din ele sunt "opera" aceluiasi regizor. D-le Nicolaescu cand o sa va opriti din inselaciunea asta?
9 7
anghelachi rodica pe 15 Ianuarie 2008 16:24
emotionant,mi-a lasat un gust amar,eu am 40ani la revolutie aveam 22 eu cred ca un adevar este si mAI CRED CA N-AR TREBUI SA UITAM CA AU MURIT OAMENI PENTRU CA NOI SA AVEM LIBERTATE.SI MAI CRED CA POLITICIANUL ACELA AVEA DREPTATE CIND A SPUS CANU EXISTA POLITICIAN CARE SA NU FI PUS BOTUL.FELICITARI DOMNULUI NICOLAIESCU




red ca

6 5
Makaveli13 pe 30 august 2010 16:28
nu uita nimeni ca au murit oameni dar suntem in 2010 si inca mai facem filme cu revolutia cand o sa se faca si la noi un film 3d?
Tudor pe 16 Noiembrie 2005 23:15
As fi dat 0 stele pentru acest film oricand, desi nu sunt un expert in cinematografie. Totusi, m-a scarbit sincer "marea opera de arta a maestrului cinefil Sergiu Nicolaescu" si m-a ranit in orgoliul de roman, pe care nu vad sa-l aiba prea multi pe acest site.
Chiar nu stiti nimic despre revolutie? V-ati nascut toti dupa '89????
E jenant sa iei o intamplare adevarata si tragica si sa o transformi intr-o telenovela de 2 lei....

6 5
cezarika21 pe 02 Iunie 2012 07:01
Dezgust şi revoltă
Filmul urmărește două acțiuni prezentate în paralel: moartea dramatică a unui tânăr marinar în decembrie 1989 la Timișoara și căutarea, după 15 ani mai târziu, a unui copil născut în zilele Revoluției de către o jurnalistă franceză de origine română.

Legătura între cele două acţiuni subliniază ideea că idealurile Revoluţiei s-au prefăcut în scrum, iar România a devenit o ţară a contrastelor sociale flagrante. Ambele secvenţe sunt incomode pentru un spectator: secvenţele petrecute în decembrie 1989 produc o stare de dezgust, iar cele din 2004 trezesc o stare de revoltă în faţa inechităţilor.

Filmul are multe rateuri, dar nu e chiar atât de prost pe cât îl scot unii aşa-zişi critici. Montajul este realizat nepotrivit, interpretările sunt slabe (cel mai tare m-a dezamăgit Maia Morgenstern), dar povestea are… citeşte

5 4
bizonul pe 3 aprilie 2020 07:08
Filmul are multe "rateuri", ptr. ca alaturi de Mihaiela Radulescu nu au fost cumva si Mircea Badea, Rica Raducanu si Seghei Mizil, ca altfelll....ha, haaa..
alexv pe 05 Decembrie 2005 18:29
Un film de rahat. Nu mi-a venit sa cred cat de prost a fost pusa pe pelicula o poveste cat de cat interesanta. Sergiu Nicolaescu, marele nostru regizor, actor, compozitor, scenarist etc, si-a epuizat toate obsesiile in 15. Toate, ma rog, aproape toate cadrele exterioare, sunt decorate cu soldati care marsaluiesc intr-o directie in timp ce taburile trec pe langa ei in directie opusa... Ce sa mai zic de toate cadrele absolut tembele cu toti cainii... Plus prim-planul copilului in canal gen Mihai Viteazul... Dialogurile nerealiste in stilul anilor '40... (mai ales cel din elicopter si cel din aeroport)... Jocul actorilor (probabil limitat de marele maestru sergiu nicolaescu...) Ma rog... cel mai prost film facut vreodata. Prefer Dacii si Romanii oricand...
5 4
Nicu Mercioiu pe 22 Octombrie 2005 13:19
Am fost la premiera filmului. Nu sunt critic de film dar pot spune ca este un film realist si sensibil. Este unul dintre filmele cele mai bune ale marelui cineast Sergiu Nicolaescu.
De asemenea, vreau sa va mai spun ca am avut ocazia sa cunosc un adevarat DOMN, elegant si modest, care si-a de dedicat intreaga viata filmului. Pacat ca Romania nu mai are astfel de oameni.

Mergeti sa vedeti cel mai bun film al anului.




Din pacate multi oameni care au posibilitatea sa scrie intr-un ziar nu stiu altceva decat sa critice in nestire pentru ca nu sunt capabili de altceva. Invidia, rautatea si prostia au ajuns un fel de "boala nationala".
Uitati domnilor cine a realizat cele mai vizionate productii romanesti din toate timpurile si cine este cel mai cunoscut cineast roman in afara. Invatati limba engleza si documentati-va.
citeşte

5 7
adi georgescu pe 20 Ianuarie 2006 23:57
Ca timisorean ,nu pot spune decat :
o alta incercare nereusita de a prezenta revolutia. Sergiu Nicolaescu inca odata pe langa realitate.
Un scenariu plin de replici "trase de par "
Pe scurt un esec total
Iar daca pentru uni ,Mihaela Radulescu la volanu unui Trabant este ceva deosebit (iesit din comun ,atractia principala) atunci tot filmul asta nu este decat un fiasco total .
Nimic bun in 15 ani de la Sergiu Nicolaescu !

4 5
regizor28 pe 22 Octombrie 2005 21:29
Filmul este cam esuat, insa cu siguranta nu-i mai prost ca Lotus, Raport despre starea natiunii, Maria, Azucena, Vlad Nemuritorul, Turnul din Pisa, Tancul, Magnatul, Italiencele, Milionari de week-end, ca sa nu mai vorbim de Ma'mare a lu nea Daneliuc care a mai luat sa faca de atunci doua filme. Daneliuc asta ia sa faca filme sub orice ocirmuire fiindca are gura spurcata si ca sa i-o inchida i-au dat si anu trecut, si la suplimentarea din decembrie, si acu la concursu din mai cu rezultate in august. NU MI SE PARE EXAGERAT SA I SE DEA LU SERGE SA FACA UN FILM PE AN, in conditiile in care s-au facut destule experimente cu bani aruncati pe unii si pe altii "tineri, viitorul de aur", ca sa nu mai vorbim de banii aruncati pe Daneliuc. Asta o zice un regizor tanar caruia i s-au refuzat proiectele si sub cei din 2000-2004 dar si acum in 2005. Si postez aici pentru ca pe forum daca nu sunt… citeşte
3 2
Andry Popa pe 01 Februarie 2006 16:45
Imagine impecabila, sountrack bun...in rest Dl.Sergiu Nicolaescu a cam dat inapoi...varsta!?Nu inteleg rostul titlului is legatura cu povestea care o ia razna (aviz amatorilor de senzatii tari__NU VIZIONATI FILMUL...N-ARE LEGATURA CU REVOLUTIA!--cel putin din cate am vazut eu)Dak cautati o seara linistita si mediocra...numai alaturi de acest film!LOL
3 3
Constantinescu costel pe 07 Iunie 2008 18:20
Dece nu comemoram ZIUA CENUSII ?
2 3
felix pe 16 Mai 2007 10:04
nu trebuie sa fii regizor sa iti dai cu parerea. ti-a placut sau nu, asta e tot sub deviza ''spune-ti parerea.

niste jocuri ieftine in acest film
* clasica faza cu tipul care viseaza o treaba ce nu se intampla...
* dialoguri recitate, complet nenaturale...
* caini vagabonzi care apar obsesiv si complet de aiurea...

* o succesiune de secvente trunchiate, curg greoi si se lipesc intr-un mod amatoricesc
* nepotriviri grosolane: jurnalista si cu tipul acela ajung in fata senatului, ea se da jos si brusc apare secventa cu elicopterul...
astea sunt doar cateva remarci: per total, un film al anilor 1980.

si nu inteleg de ce, ori de cate ori exista bani, oamenii acestia de film ii folosesc pentru '' a spune totul'' intr-un mod demonstrativ. un fel de..lasa ca va arat eu care este adevarul. de ce nu se fac filme mai… citeşte

2 3
Piti pe 12 Februarie 2008 18:35
Intentia acestui film de a reaminti o pagina importanta din istoria tarii noastre, este o intentie buna. Problema nu este Sergiu Nicolaescu ca regizor; el continua sa fi unul dintre marii regizori ai Romaniei.
Dar filmul nu este executat, in ansamblu, asa cum ne-am fi asteptat. Poate ca ar trebui pusa problema interpretarii confuziei care caracterizeaza acest film.

2 4
i i pe 12 Martie 2006 22:53
incredibil de multa obraznicie iti trebuie ca sa te folosesti de niste evenimente triste si sa le contorsionezi dupa bunul plac pentru ca sa faci un simulacru de film .... ceea ce este si mai trist poate este impresia buna pe care o lasa unei anumite categorii de public !
Oameni buni nicolaescu este un regizor extrem de slab, "actorii" sunt vai si amar, maia pica din nou in mijlocul unei porcarii si presteaza pe masura ...
Oare nu a vazut nimeni filme de jarmush, fratii cohen, kusturiza, wim wenders ...s.a....?!?!!

2 5
nemotoujours pe 05 Iulie 2012 10:47
NU POT CREDE
NU POT CREDE CA SERGIU A FACUT UN ASTFEL DE FILM.M-A DEZAMAGIT TOTAL.NU ESTE UN FILM ROMANESC SLAB , DAR ESTE CEL MAI SLAB FILM AL LUI NICOLAESCU ,ATAT DE SLAB CA NU-L RECUNOSC PE ACESTA IN PRODUCTIA LUI.PACAT DE ACTORI CARE SE VEDE CA AU VRUT SA FACA CEVA BUN , DAR CU UN SCENARIU DOAR SCHITAT SI REPLICI NEVEROSIMILE DE TEATRU SCOLARESC NU SE POATE FACE NIMIC.
SI DACA TRIUNGHIUL MORTII M-A SOCAT CU UN MONTAJ SACADAT ,EXECRABIL , AICI MONTAJUL ESTE MAI PROST DECAT AL UNUI AMATOR IN WINDOWS MOVIE MAKER.
PACAT DE UN SUBIECT CONCEPUT BINE,UNIC IN FILMOGRAFIA NOASTRA , DAR DISTRUS METODIC DE , PROBABIL , LIPSA REGIZORULUI DE LA CATEDRA.L-O FI FACUT PRIN TELEFON?/? PACAT DE DUMNEZEU.

1 2

Spune-ţi părerea despre 15

Pentru a scrie un review trebuie sa fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
Liste cu 15
Îţi place sau deteşti acest film? Adaugă-l într-o listă!
jinglebells